Keto dijeta

Ukoliko se krećeš po teretanama u kojima ima vežbača koji su odmakli malo dalje od rekreativnog nivoa, znaš.

Ukoliko se poznajemo lično, takođe, znaš. Da, ja sam bar jednom godišnje na ovakvom režimu ishrane.

Ukoliko ne znaš, biću kratka. Ketogena (skraćeno i popularno ¨keto¨) dijeta je režim ishrane u kome se nivo unosa ugljenih hidrata smanjuje na minimum. Posledica ovakve ishrane jeste stvaranje ketogenih tela u organizmu (otud i ime) i primoravanje organizma da kao primarni izvor energije koristi slobodne masne kiseline, nastale iz razlaganja masti.

U normalnim prilikama, tvoje telo, kao primarni izvor energije koristi ugljene hidrate. Pirinač, testenina, krompir, ovsene pahuljice, voće, da ne nabrajam dalje. U ovom režimu, sve to leti iz ishrane. Organizam se prebacuje na drugi izvor energije. Ima raznih stepena rigoroznosti ketogene ishrane. Nekada je svedena na jaja, belo pileće meso, sirovo orašasto voće, maslinovo i kokosovo ulje i zeleno povrće. To bi bio, recimo, neki baš ekstreman oblik. Malo liberalnija ideja dozvoljava sve ono što kao namirnica nutritivno sadrži dobre masti i proteine, a ne sadrži ili sadrži minimalno ugljenih hidrata.

Ovakav režim ishrane pokazao se kao vrlo efikasan u skidanju masnih naslaga. Primenjuju ga i oni koji imaju neki vid intolerancije na određene namirnice ili sastav određenih proizvoda.  Svakako, kao i sve drugo na ovom svetu,  ima i svojih mana. Ukoliko sam te zainteresovala, možeš pisati meni sa željom da pišem još ili odgovorim na neko konkretno pitanje,  možeš pročačkati po netu ili se raspitati kod nekoga stručnijeg, ako misliš da ti je potrebno da saznaš više o ovoj temi.

Slatkiši i keto

Žao mi je. Sve što se nalazi u rafovima i frižiderima naših marketa mora da se zaboravi. U prodaji ne postoji apsolutno ništa slatko i istovremeno zaista ukusno što može zameniti keks, čokoladu ili sladoled kada se odlučite da pratite plan keto dijete.

Prvu ovakvu dijetu gurala sam bez slatkiša nekoliko nedelja. Ima taj jedan dan, kada isplanirano i odmereno unosiš hidrate. Tada može da ti se „desi“ i nešto od slatkiša. Postoje i tu određena pravila, o tome u nekom od sledećih pisanija. Taj dan dolazi na 7 do 10 dana, kod nekih i na više.  Šta u međuvremenu? U međuvremenu postaneš genije. Trep, trep.

keto

 

Meni konkretno, uopšte ne predstavlja problem da se odreknem pice, hleba, krompira ili pirinča. Mogla bih bez svega navedenog baš dugo. Situacija je dosta ozbiljnija po pitanju sladoleda, minjona i tufahija.  Meni je ozbiljan duševni bol odricanje od slatkog ukusa na nepcima. Ne, ne bih se ja vraćala ovom režimu ishrane kad mi treba reset da je sve tako crno (čitaj:slano).

 

 

Dakle, da vidimo šta je dozvoljeno. Smem kokosovo ulje, smem zaslađivač, smem badem i smem malo kakaoa. Smem i malo malina, jer na 100g, ove fine voćkice imaju negde oko desetak grama ugljenih hidrata. Ja sam upotrebila četiri manje ili drugim rečima, zanemarljiva cifra hidrata o kojoj ne vredi ni pisati.

 

Šta imamo na slici? Nazovimo ovo:

 

Keto čokolada

 

keto

Šta će ti biti potrebno?

 • 50 ml otopljenog kokosovog ulja
 • 100 g kakaoa
 • pola kašičice tečne stevie/zaslađivača
 • cimet na vrh kašičice
 • 4 sirova badema (doslovce)
 • 4 smrznute maline (takodje, doslovce)
 • silikonski kalup za praline (a i ne  mora)
 • 15 minuta strpljenja

 

Kako ćeš to napraviti?

keto

Otopljeno kokosovo ulje sjediniš mešanjem u glatku smesu sa steviom/zaslađivačem, dodajući postepeno kakao. Prstohvat cimeta (bibera ili čilija, ako voliš takve kombinacije), čisto radi egzotike, koja ti je preko potrebna u ovoj prehrambenoj monotoniji. Tu mirisnu, tečnu smesu razliješ po silikonskim modlicama ili papiru za pečenje, pospeš izlomljenim sirovim bademom i smrznutim malinama, pa staviš u zamrzivač na desetak minuta. Podrazumeva se da se mogu koristiti i drugi orašasti plodovi koji su ti pri ruci, a naravno i kombinacija više vrsta.

 

U planu mi je da probam ovaj dezert sa komadićima prepečene slanine, jer je to sad fešn jes, jes, jes. Sviđa mi se i ideja par zrna morske soli ušuškanih među pečene, izlomljene lešnike, jer slatkoću i aromu kakaoa pojačava trunka soli. Opšte poznata stvar kod sladokusaca, fun fact za početnike u kuhinji.

Jel da, previše je jednostavno? Ne vredi ni da pokušavam da ti opišem koja je ovo rasimfonija za čulo ukusa. Ne samo za mene koja nisam par dana okusila šećer, nego, ovo je zaista preukusno, majke mi moje.

Kad smo već kod majke, ona je kriva. Četvrti dan se stoički nosim sa režimom, kad eto nje, nosi doboš tortu. Uredno mi je odvojila meso jer sam rekla da neću jesti musaku od krompira, ali je donela tortu. Gledam ja doboš, gleda doboš mene, ali ova četiri dana neće „na doboš“ tek tako.

Činjenice

keto

 

Napravila sam osam ovih zalogajčića. Svaki od njih govori sto jezika. Svaki od njih prečica do raja. Svaki od njih :

 • oko 3 g proteina
 • blizu 4 g masti
 • mizernih 5 g UH (ugljenih hidrata)
 • negde oko 6o kalorija

 

 

 

Sve jasno, ja bih rekla. Samo ostaje da ne pojedeš sve odmah. Ne budi lenj/a, ovo je nešto što treba probati bez obzira na režim ishrane. Kad pogledaš šta je upakovana alternativa, shvatiš i koliko je zdravije. Vremenski, nema razlike, da li praviš ovaj dezert ili se obuvaš i odlaziš do prodavnice po mlečnu čokoladu.

Prijatno!

 

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!