Ko zna zna

Kako da vam to kažem?

Niko ne zna sve o svemu. Niko ne zna ni sve o jednoj stvari, jer se menjaju okolnosti, dolaze nova istraživanja i njihovi rezultati…

Ima par pokazatelja da za nešto možete da tvrdite da znate pouzdano i da stanete iza tog svog stava. Umerenost je uvek zdrava. Osećati se dobro u svom telu i u glavi je zdravo. Biti srećan je zdravo.

Tu bih stavila tačku na raspravu (ili čarapu u usta, u zavisnosti od količine iritantnosti) o tome kako ja znam da je to dobro za mene (kao i za moje dete, kako ono veće van, tako i ovo manje unutar stomaka i ostale kojima kuvam, pečem, dinstam, a izbegavam da pržim).

Evo me tako, kako sita, zadovoljna i zdrava, pišem još jedan recept za nekonvencionalan kolač.

Zna li se i šta danas pravimo?

Jeo mi se brauni.

Mogao je ovo i biti brauni, da se zna. Jedna neverovatna stvar je preokrenula recept u drugom smeru. Nemam kakao u kući. Nije da nemam gde da kupim, ali stomak mi onemogućava brzinsko oblačenje i obuvanje i napolju je minus drugi dan za redom ove jeseni. Nikako mi se ne ide po taj kakao.

Više mi se ne jede brauni.

Pardonirajte, pravimo brauni drugi put. Danas ćemo napraviti neke čokoladne mafine sa lešnikom. To me podsetilo na detinjstvo i na čokolino, koji će se uskoro, ponovo konzumirati u našem domu (čitaj: svi redom ćemo da se grebemo kod Vanje za zaslađenje uspomenama o bezbrižnosti u obliku instant kašice).

Čokolino mafini (low carb)
  • 100 g sitno mlevenog pečenog lešnika
  • 40g Full Pack Nutrition čokoladne smese za low carb palačinke
  • kašičica sode bikarbone
  • prstohvat bibera, soli i cimeta na vrh kašičice

Sve ovo sam u blenderu dobro izmešala, pa nastavila da dodajem sastojke redom.

  • pola srednje velike tikvice
  • dva žumanca (belanca odvojiti i umutiti u čvrst sneg u posebnoj posudi)
  • pola poklopca Huxol zaslađivača (slobodno stavite više, nije bilo dovoljno slatko)
  • 30 g lanenog brašna
  • 25ml kokosovog ulja

Prethodno nabrojane sastojke dodavati, jedan po jedan, u blender i miksati dok se ne dobije homogena, čokoladna masa.

Posebno umutiti dva belanca u čvrst sneg, pa ručno umešati sa čokoladnom smesom.

Rernu sam ugrejala na 200 stepeni, ali sam spustila temperaturu na 150 kada sam ubacila kalup obložen papirnim korpicama.

* ne znam da li je do smese ili do ovih konkretnih korpica za mafine, ali se nisu lepo skidali sa kolačića, pa savetujem da koristite silikonske kalupe koji nikad ne omanu sa nekonvencionalnim kolačima ili bar upotrebite korpice na kojima egzaktno piše da služe za pečenje.

Pekla sam 15-ak minuta i nije moglo bolje da bude – sočno, meko i pečeno sa svih strana!

Vanja se sve vreme zahvaljuje

Dok ja pišem, bebe u stomaku (sa radnim, a sigurno i trajnim nazivom Vanja) se zadovoljno vrti. Kažu učeni ljudi da se bebe u stomaku posebno raduju ukusu slatkog.

To otvara temu „kako nešto što raduje bebu u stomaku spada u najveće doktorsko ne u trudnoći“. Slatka je i jabuka, slatka je i ovsena kaša, slatko je i sve ono što nije slano, ljuto, previše začinjeno, pa zato, ne tešite se da se možete trovati belim šećerom za dobrobit bebe koja raste u vašem stomaku.

Sutra ulazim u osmi mesec, pa smem da tvrdim da se zna kad je mali iz unutrašnjosti srećan zbog onoga što unosim u sebe, kao i aktivnostima koje nam serviram jer nikako ne mogu da ležim, čitam i buljim u tv. Sad je srećan. Sa njim i ja.

Podelili smo sa velikim bratom i tatom 10 komada, koliko je ispalo. Po tri njima, po dva nama. Bez reči, mi se računamo kao žena i po. Potrefilo se da imam bezkalorijski toping od čokolade i Oppo sladoled od vanile, pa je kompletan doživljaj bio za desetku.

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!