NY Čizkejk

NY Čizkejk nije druga od dve verzije torte sa sirom. Čizkejk zapravo postoji u nekom obliku, u manje više svakoj kuhinji sveta. Negde nije u obliku torte, negde recept sadrži voće, a negde ne, jedan se ne peče, a drugi da. Kod nas je ipak, najpopularniji onaj nepečeni, sa gotovo neizbežnim mlevenim keksom umesto kore.

Druga vrsta slatkiša sa sirom, a istim nazivom jeste ovaj njujorški čizkejk. Imamo i mi naš regionalni kolač sa sirom. Zapravo, slatku pitu sa sirom i suvim groždjem, u koju se renda korica limuna i posipa se vanilin šećerom. Nije sad o tome reč, ali uskoro ćeš uvideti neverovatnu sličnost.

Vreme za čizkejk

Mislim da je već četvrta nedelja od kako sam na bolovanju za švercerke lubenica. Za dva dana ulazim u 29-tu nedelju i uživam u tome što se odlično osećam, uprkos tome što sve više podsećam na loptu za pilates sa nogama,  i što imam vremena za gotovo sve lepo i zanimljivo što mi padne na pamet. Recimo, za novi recept za zdravu verziju nekog poznatog kolača. Recimo za to da se potrudim da lepo slikam čitav proces pripreme i izrade tog kolača, a zatim i da napišem recept natenane, kroz uputstva, animirane slike na storiju, kratak video, da izračunam nutritivne vrednosti i pride iznesem neke utiske, nešto poput „za i protiv“ ovog recepta. Dok ne dođe vreme za krečenje i lupanje pločica. Tako kažu biva posle 35. nedelje. Kuća nije uredna ako nije sveže omalana.

Istina je da sve to zahteva puno vremena, ali nisam u situaciji da procenim da li meni kao trudnici sve ispada iz ruku i prosipa se mimo svih zakona fizike i logike (uskoro ću prestati da se trudim i sve što ispadne, ostaće tamo do februara), da li stanje mojih hormona utiče na zaboravljanje kolača u rerni, da li su moji utisci o ukusu objektivni ili i njima upravlja ovaj „mali iz unutrašnjosti“ od čitavo kilo. Ne bi me iznenadilo. Ovako, iz ugla njegovog stanodavca, deluje mi prilično odlučno i aktivno. Nego, da se vratimo na temu, dok me ne podseti laktom u bešiku na te svoje osobine ponovo.

Zašto baš NY čizkejk? Zato što sam nagomilala tone krem sira sa minimalnim procentom masnoće iz Lidla. Zato što nije zahtevno, a može biti vrlo ukusno i zasitno. Zato što može i toplo i hladno, zato što može i odmah i sutra, sa voćem i bez. Mango je samo morao biti iskorišćen jer mu je otkucavao biološki sat.

Utisak broj 1: Džem od manga (pojednostavljena verzija) nije najbolje rešenje za prelivanje ovog kolača. Kiselije voće, poput malina ide puno bolje. Daje svežinu i na pravi način ističe slatkoću kolača od sira.

NY Čizkejk recept
Kora:

Belanca umuti  u čvrst sneg sa zaslađivačem i aromom. Ručno umešaj ovsene pahuljice i kakao. Ako ovsene nisu već usitnjene, učini to pre nego što ih dodaš belancima.

U manji kalup sa obodom koji se otvara i koji si prethodno lepo podmazao kokosovim uljem, utapkaj ravnomerno dobijenu smesu. Predlažem korišćenje čaše, tj. njenog dna za ovu, po meni, mučnu radnju.

Rernu ugrejati na 50-60 stepeni i ostaviti da se kora suši desetak minuta dok ne bude spreman fil od sira.

Utisak broj 2: Nikako ne pečeš na višoj temperaturi ovu verziju jer je za razliku od tradicionalne, kora lišena gomile masnoća i prebrzo se suši.

Fil:
  • 500 grama krem sira sa 0,3% mm (Lidl)
  • 5 žumanaca
  • 3 belanca
  • sok i korica od polovine limuna
  • dve pune kašike tečnog zaslađivača
  • jedna kašika arome vanile
  • 30 grama proteina od vanile

Posebno umuti belanca u čvrst sneg. Ostale sastojke, mikserom ili ručno, redom sa spiska umutiti u velikoj posudi za mućenje. Na kraju, obavezno ručno, umešati sneg od belanaca. Sipati preko pečene korice, pojačati temperaturu na 175 stepeni i peći dok ne postane zlatnožute boje na površini.

Utisak broj 3: Sunđerasta tekstura (nalik kohu ili tri leće) pretpostavljam da je nastala zbog dodavanja proteina. Idući put probam bez. Svakako sve puca od proteina, pa nutritivno nije neophodno, a ukus se može postići aromom ili štapićem prave vanile.

Savet broj 1: Nemojte zaboraviti na svoj čizkejk u rerni kao Višnja. 

Mango džem
  • jedan veći mango (oko 250-300 grama voća)
  • sok od polovine limuna
  • pola kašike zaslađivača
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat muskatnog oraščića

Ovaj brzinski džem spremam od svih vrsta voća skoro, i to na potpuno isti način. Razlikuje se tu i tamo dužina kuvanja. Maline, kajsije i šljive zahtevaju najmanje vremena, slična je situacija i sa jagodama i breskvama kada su fino zrele, kao i sa ovim super zrelim mangom, dok borovnice, kupine, jabuke i kruške zahtevaju bar pola sata kuvanja na umerenoj vatri. Nisam se još usudila da probam sa dunjama, a mnogo mi se dopada ideja.

Ovako skuvan nazovi džem, može da se čuva u frižideru nekoliko dana (ne više od 7) jer nema nikakav konzervans u sebi. Ako se pozabaviš većim količinama i starinskim tehnikama konzerviranja (naopako tegla, zagrevanje i vakum) verovatno možeš i zimnicu da naslažeš u špajz. Meni za to i pored bolovanja nedostaje vreme.

Koliko košta cena?

Ako izuzmem ovaj mango neprocenljive vrednosti,  koji je stigao posebnim kanalima iz Hurgade, ovaj kolač ne spada u skupe dezerte. Posebno ako se osvrnem na to da sam čak predložila i izbacivanje proteina iz recepta. Avaj, sve i da ne izbacimo, ukupna cifra koju bi trebalo da izdvojiš za pripremu ove zdrave verzije njujorškog kolača od sira je oko 500 rsd.

Iz kalupa koji sam ja koristila, uspela sam da izbrojim oko osam poštenih komada. Dakle, zdrava ishrana zaista ne mora biti skupa, ali itekako može.

Savet broj 2: Nije skupo ništa što će sutra da ti uštedi novac za dijetalno jabukovo sirće koje topi masti, personalizovane nutricionističke planove kod nadri-lekara, trenere koji su se prekvalifikovali iz rekreativaca ili „pu pu daleko bilo“ lekove. 

O ne, pojedoh pola

Pa?

Zipa ovo.

Sam čizkejk po komadu (1 od 8) ima sledeće nutritivne vrednosti:

  • 18 grama proteina
  • 12 grama UH
  • 5 grama masti
  • 165 kalorija

Džem računajte posebno, praktično kao samo voće, zavisno od toga da li ste ukrasili parče čiza, prelili ga kao da sutra ne postoji ili jedete džem sa komadićima nekog tamo kolača.

Savet broj 3: Ipak pokušajte da se kontrolišete sa količinama. Ako sam ja uspela trudna, možete i vi. 

 

 

 

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!