Osam dana pre nego što se rodio Andrej, ja sam napunila 23 godine.

Nema šta, nisam planirala bebu, ali to je neka druga priča. Ovo je priča o majčinstvu koje je došlo ranije nego što društvo i najbliže okruženje očekuju.

Nemam neku sentimentalnu bazu za ovu priču, u smislu da sam odmah znala da je dečak, ili da sam oduvek želela sina po imenu Andrej ili da sam bila momentalno svesna života koji nosim u sebi. Za sve sam se malo ili mnogo borila, zato se vrlo neskromno smatram junakom ove priče.

Biti mlada majka, hrabro je. To što tada kada je trebalo nisam bila pičkica moj je orden zaslepljujućeg sjaja, moja medalja bez naličja.

Danas kada Andrej ima skoro 15 godina, ne mogu da se setim bilo čega što sam propustila zbog njega ili čega sam bila lišena zbog izbora da sa 23 godine postanem majka. Sigurno da su u to vreme moje drugarice izlazile više, ali ne pomerila se sa mesta, ako lažem, ako negde nisam otišla, to je zato što samo nisam dovoljno želela. Kada jesam, uvek se našao neko ko je uskakao sat, dva ili dan.

Čak i kad nije bilo nikoga, ljutila sam se na one koji mi ne pomažu, nikad na njega.

U životu sam se napraštala kao tri popa i dve budale zajedno, ali nema šanse da bih oprostila nekome nemar ili grubost prema mom Andri.

Sa Androm su svi uvek voleli da provode vreme. Nikada nikome nije zasmetalo što Višnja vuklja Andru svuda. Ponajmanje Višnji. I Andri.

Svi znamo koje su prednosti i mane kada odlučiš da rano postaneš majka. Iste one prednosti i mane kada postaneš majka i kasnije. Dobiješ neprocenjivo, ostaneš bez najbanalnijeg. Dobiješ nadljubav, ali spavaš kad i koliko uspeš, jedeš jednom rukom, hladno jelo, stojeći.

Išli smo na Beer Fest zajedno, na mini Dubiozin koncert u Studenjaku, putovali kad god i gde god je bila prilika. Kada si mlad ništa nije teško, ništa nije komplikovano, ništa nije nemoguće. Eto ti prednost mlade majke.

Rasklapali smo ugaonu da budemo gosti u svojoj kući i gledamo filmove dok ne zaspimo, u sred noći išli u kupovinu u Tempo, kafa sa drugaricama može, ali samo u njegovoj omiljenoj igraonici. I dalje u tebi poskakuje dete, umeš da se opustiš i uživaš iskreno. Eto ti prednost mlade majke.

Tešio me kada sam bila tužna, pravio mi limunadu kad sam dobila boginje od njega u 28. godini i kuvao mi kafu da me čeka kad dođem s posla. Manje godina između, manji jaz između. Eto ti još jedna.

Dame i gospodo, prijatelji i kumovi, oprostite, ali ovo je moj najveći, najbolji prijatelj i prva ljubav.

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!