Chia li si, chia

lchf dessertNe postoji bogznakako zanimljiva priča o tome kako je došlo do ideje za ovaj sesi dezert u tegli. Znala sam samo šta otprilike imam u:

a) frižideru

b) zamrzivaču

c) elementu sa začinima

d) svuda tuda.

Mogu slobodno da kažem da je inspiracija dolazila sloj po sloj. Imala sam viziju o popunjenoj tegli, par (ne više od pet) slojeva i efektnom izgledu. Nije nevažno za čitavu priču da sam takođe, bila ograničena, doduše svojevoljno, izborom namirnica u pogledu nutritivnih vrednosti. Gađala sam masti i proteine, afkors, jer čim se primakne leto…

Dovoljno poznajem svoj organizam i znam da se one ne ponaša zahvalno sa puno ugljenih hidrata. Kad kažem „ne ponaša zahvalno“ naravno da mislim na „oteknem kao vekna“.

Premier Le Chia

Kako su slojevi nadolazili, tako sam shvatila da želim da tegla izgleda moćno, misteriozno i skupo. Nisam merila, niti pisala ništa. Samo sam odokativno „pakovala“ jedno po jedno. Deluje komplikovano, što i nije daleko od istine. Ima dosta sastojaka. Ima dosta sastojaka kojih nemamo baš svaki dan u frižideru. Možda i ne mora da bude isti ovakav, ali svakako može biti inspiracija za sličan dezert u tegli. Možda ne samo jedan, već niz novih, šarenih i ukusnih teglica.

Od svih sastojaka, rekla bih da je strpljenje ključan. Morate čekati da se svaki sloj stegne bar dvadesetak minuta u frižideru, ako uopšte želite slojeve. Takođe, možda vam nije važan dekorativni momenat, pa se nećete zamajavati sedefastim slojem broj dva, crnim slojem broj četiri i čokoladno zlatnim sisicama na vrhu.

jogurtRecopis

Kao što sam već napisala, nisam merila ič.

Sloj prvi

Gusti jogurt, par kapi arome vanile, chia seme i tečna stevia. Pustite da čija nabubri i sloj postane čvrst.

Sloj drugi

Jestivim sedefastim prahom sam umazala ivice tegle. Isti sam dodala i u krem koji sam napravila od jogurta, maskarpone sira, wheya sa ukusom „lemon macarons“ od QNT i korice limuna. Opet dodati na kraju strpljenje.

Sloj treći

Kokosov protein. Da, to je to. Uradila sam to da se osiguram da mi crni sloj ne prodre kroz prethodne. Preskočite strpljenje.

King(s)layer chia

Četvrti sloj je potpuno identičan kao i prvi. Jedina razlika je dodatak crne jestive boje. Opet strpljenje.

Dekoracija je napravljena od malo kokosovog proteina i tri čokoladne loptice, različite veličine, u koje su utisnute zlatne, opet jestive kuglice. Te čokoladne loptice su zapravo možda nešto najlepše. Napravljene su od duuugo mlevenog pečenog lešnika sa kakaom. Ja to zovem nutelom.

Rekla, pa porekla

Kako su juče spontano nastajali slojevi, tako sam stvarajući ovaj post, spontano odlučila da ipak vratim film i izračunam šta ćete pojesti. Jedna ova teglica dakle, raspolaže sledećim vrednostima:

chia dessert

  • 20 g UH
  • 32 g masti
  • 41 g proteina
  • 532 kalorije

Ko sme sve, blago njemu. Ko ne sme nek podeli na dva dela, pa jedan pre, a drugi posle. Ja sam podelila sa voljenim bićem. Nije da se hvalim, samo kažem.

Prijatno!

 

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!