Od kraja

Želim da izgubim par kilograma do svadbe/Nove godine/mora. Neću jesti posle šest popodne. Ne, neću jesti uopšte.  Dovoljno je da izbacim hleb i pavlaku. Dobro, možda i slatkiše. Malo šetnje i stepenice umesto lifta, kao vid fizičke aktivnosti. Samo da se uvučem u tu haljinu/pantalone/kupaći kostim, posle sve po starom.

Stani, koči…

Sticajem okolnosti, imala sam tu privilegiju (hmm) da se određeno vreme nađem u okruženju koje ne gaji ovakve vrste zabluda i ne trpi ovakve greške u ophođenju prema svom telu i zdravlju. Svakodnevno se susrećem sa kupus dijetama, magičnim tabeticama i čudesnim mašinama koje alhemijom mast pretvaraju u mišiće. Želim da laički, iz ugla tridesettrogodišnje majke, pokušam da objasnim koliko ništa nije crno-belo i možda bar jednoj osobi pomognem da ne odustane posle drugog dana dijete. Počeću od kraja.

Slatkiši

A priori, slatkiši lete iz jelovnika. U redu. Godinama unazad ih jedeš.  Misliš da ćeš izdržati tri, četiri nedelje bez i jednog zalogaja? Jok. Retko ko ima tako snažnu volju. Posebno u zimskom periodu kada te opsedaju sveci i praznici. Zamenićeš voćem, kažeš? Mhm. Koliko voća ti treba da utoliš želju za čokoladnom bananicom? Priča se, voće ima šećer, takođe. Poješćeš kilogram da bi se odbranio od agresivne noblice. Nije dobro. Nisi srećan jer nisi jeo bananicu i  pojeo si više voća nego što ti je potrebno. Pati duh, pati i dijeta.

Rešenje

Postoje namirnice i načini na koji ih možete kombinovati da utolite želju za slatkišima. Puno je pisanja pred nama, pa ću danas spomenuti samo bundevu. Kupiš tečnu steviu ili neki drugi tečni zaslađivač, bundevu, cimet i aromu ruma ili vanile. Na papir za pečenje složiš komade bundeve i „začiniš“ je. Možeš je pojesti toplu ili hladnu, možeš je ispasirati pa joj dodati malo kakaoa, ili umešati u ovsenu kašu. Tu istu ovsenu kašu možeš obogatiti sa malo suvog groždja i ovsenog brašna, dodati joj jedno jaje i malo praška za pecivo, pa ispeći u papirnim korpicama kao mafine. Ja je najviše volim na najjednostavniji način. Cimet i zaslađivač i mirna sam taj dan. Čak se i radujem. Jel treba da pišem o tome koliko je bundeva pritom zdrava?

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!