Svaki put kad pročitam „ne čekajte ponedeljak ili prvi u mesecu da počnete sa vežbanjem/dijetom“ ja se naježim od pete do glave. Kako sam blago poremećena u tom smislu, pustite me na miru sa tim „kreni odmah, sad, ne čekaj ono ili ovo“. Mom lagano opsesivno – kompulsivnom stanju uma odgovara da počinje stvari na početku.  Početku dana, početku sedmice, početku meseca. To jedino za mene ima smisla. Nasuprot takvom stanju uma imam jednu nezgodnu karakternu crtu – nestrpljiva sam.

Šta se zapravo dogodilo?

U trenucima nedeljne besposlice, listam Instagram i naletim na jednu fit zvezdu koja nije sa naših prostora. Dopadne mi se ta njena nenaglašena, fit linija ( isključivo moje subjektivno mišljenje ), pa to podelih sa nekim ko je u toj oblasti, hajmo reći, stručan. Moja je konstatacija bila da njen izgled apsolutno nije nedostižan i da bih volela da budem ona koja ga je dostigla. Dok sam sa druge strane očekivala nešto poput odobravanja i slaganja, sačekao me neki pogled koji govori „nije nedostižno, ali je nedostižno tebi“. Nađem se tu uvređena misleći da mi taj pogled govori kako nemam predispozicije za to i kako ne znam, nisam visoka ili genetski tip kao dotična, ali se uvređenost naprasno pretvori u veću uvređenost kad shvatim da zapravo govori kako ja nemam volju i disciplinu potrebnu za takve rezultate.

Iako sam pokušala taj neugodni pogled da pobedim argumentima kako sam ja jedna zaposlena majka, zatrpana obavezama i da sigurno nema baš previše žena koje dele moju sudbinu, a odvajaju sedam do deset sati nedeljno za treninge, plus još toliko za pripremu obroka za konkretan režim ishrane, pogled se nije menjao i ja sam se baš naljutila. Inat uključen.

Šta je zapravo potrebno i da li ja, ili neko drugi može da pobedi sebe ukoliko dovoljno želi da se domogne cilja ili sna?

Vrlo često, kakav god da je cilj u pitanju, potrebni su dodatni napori i odricanja od nečega.

U ovom konkretnom slučaju, biće neophodno napraviti dodatne napore da se ispoštuju već brižno sastavljeni treninzi i da se odreknem neke nepotrebne hrane. Čeka me pet treninga nedeljno i oko 15% kalorijskog deficita, ali sa odabranim namirnicama.

Da li možeš ono što želiš?

Mogu li da nađem vreme za pet treninga nedeljno? Mislim da mogu. Dovoljno je samo da se odreknem buljenja u telefon sat vremena dnevno.

Mogu li da pripremim svoje obroke dan unapred? Mogu, sigurno. Ako sam mogla ranije, mogu opet.

Mogu li da spavam bar sedam sati svaku noć? Naravno. To je u svakom smislu poželjno i dobro.

Mogu li da pijem malo više te vode? Svašta, naravno da mogu.

Mogu li to sve odjednom da počnem da primenjujem?

Pokušaću.

Suština je da želim.

Kažu da je za uvođenje novih navika, ili izbacivanje starih, potreban 21 dan konstantnosti.

Dan prvi.

 

 

 

 

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!