Elizabeta nije naše ime-tip a

Dvoje zaljubljenih ljudi svojevremeno, čekajući svoje prvo čedo, odlučili su da dete neće nositi ime koje je u trendu, niti ono koje se oslobodilo iza neke babe, tetke strine, niti da će simbolizovati zdravlje, dugo čekanje, darivanje od svevišnjeg sleš neba. Tražili su posebno, retko i lepo ime svom prvom i u tom trenutku, jedinom detetu.

Par decenija kasnije, tebi je ulet u priču „je li tebi to neko umetničko ime ili se stvarno tako zoveš?“ Hajde, koliko god da si vezana vreća, sigurno možeš bolje. Nije ona uvredljive prirode, ali na neki način si se narugao njenom imenu i njihovom zalaganju za jedinstvenost.

Čekaj, zašto se trudim da objasnim? Ti to jednostavno ne umeš i ne možeš da razumeš. Nema dubine u tipu a.

Ćao, lepa slika. Odakle je Elizabeta?-tip b

Imaš 30+ godina, koristiš računar i internet, poseduješ dovoljno samopouzdanja da pišeš nepoznatim ženama na fejsbuku, ali nikako ne pronalaziš ljubav svog života. Nijedna ne reaguje na tvoje poruke onako kako bi ti želeo. Nijedna neće da se uživi u razgovor i dozvoli ti da postaneš interesantan u nekom trenutku. Šta je s tim ženama, za ime boga?

Šta je s tobom, za ime boga? Nabasao si na lepu žensku glavu na profilnoj slici i rešio si da napišeš neku glupost, pa ako prođe, prođe. Nikome pre tebe to nije palo na pamet, garantovano. Osim toga, ta lepa ženska osoba će se osetiti sasvim posebno zahvaljujući tvom bledunjavom interesovanju.

Izlistaj ceo zid, uđi u fotografije, vidi gde izlazi, s kim se druži, gde je putovala, da li ima neki hobi, dečka na primer, da li je uopšte interesuju muškarci,  da li voli više knjige ili film, da li pije kafu ili čaj, odakle je, koliko ima godina… Ta društvena mreža zapravo tome i služi. Kad napišeš smislenu poruku u kojoj joj jasno pokazuješ da te je zaintigirala, da si potrošio vreme na pripreme za tu poruku, da je možda jedna od pet, a ne pedeset kojima si se tako spontano javio, tada možda dobiješ odgovor i publiku. Ili etiketu da si psihopata. Svakako, bolje nego da ne izazoveš nikakvu reakciju i odeš u fioku za tipa b.

Elizabeta, ti, tvoja žena i deca-tip c

Elizabeta poprilično ceni sebe. Elizabeta zna svoje granice, ali je veoma svesna i svojih mogućnosti. Jednoj Elizabeti je moral relativan pojam, ali ne trpi zaljubljene, srećno verene i oženjene sa lepljivim prstima. Proklamovano takvima, nedopustivo je da približavaju te svoje lepljive prste i tu je granica. Zašto bi bilo koja žena na ovoj planeti želela da bude druga, da se raduje otpacima i da kvari sreću nekoj drugoj ženi ili nedajbože deci. Dobro, znam, ima ih, ali ne i Elizabeta. Elizabeta želi nepodeljenu pažnju, sopstvenu teritoriju i miran san.

Razumem, ni u kupovinu novih patika se ne ide bos. Svako ima pravo da gleda, primeti i poželi nove patike dok još uživa u udobnosti starih, ali ako se stare raspadaju, a ti nabaciš nove, pa ih nosiš paralelno, onda si baš bezveze lik jer jedne tretiraš kao ofucane i dosadne patike, a druge kao novu igračku i nisi ništa drugo do tip c.

Vidi, Elizabeta, moj polni organ-tip d

Apolon se zagrnuo šatorskim krilom, postiđen tvojom lepotom. U krugu od dva kilometra, oko tebe padaju žene u nesvest. Kad se osveste, pijano se teturaju maštajući o tvom prelepom osmehu, širokim ramenima i šarmu kojeg nisu dostojne. Vadiš malu beležnicu i olovku, precrtavaš par nanizanih imena, pa baciš pogled na par sledećih u nizu. „Kome bih danas mogao poslati svoju obnaženu sliku?“ Ne zaboravi, moraš kupiti sladoled, uklopiti ga u fotku i indiskretno poručiti sledećoj žrtvi kako želiš da opštiš i sa njom i sa sladoledom.

Ma zapravo, bravo care! Pa ti si iskren. Hoćeš sladoled, nećeš sladoled. Nema predjela, glavnog jela, samo dezert. Uzmi ili ostavi. Elizabeta te ceni. Elizabeta bi isto to radila da je muško, išla bi naokolo bez namere, ali otvorenog uma i jela sladoled koji i kad joj se jede. Čekaj, ona to radi i kao žena. Samo, nema zaljubljivanja i osećanja kad si tip d. Teška priča.

Budi moja mama, E.-tip e

Kasno sam ustao, nisam dugo mogao da zaspim, gledao sam film, gledao sam film za masturbaciju, gledao sam seriju, gledao sam kako se razmnožavaju bradate agame na jutjubu, gledao sam u mesec, gledao sam u praznu šolju od kafe, baš sam iscrpljen, zar moramo danas da idemo u prodavnicu, da platimo račune i budemo odrasli i odgovorni ljudi?

Ne moramo danas srce, ali nekad ćemo morati.

Znam ljubavi, evo, ako baš želiš, ti danas to uradi sama, a ja ću od sutra ranije da ustajem, da budem muškarac i pomažem ti u svemu.

Jako me boli želudac, pojeo sam pljeskavicu, keks, sladoled, dva kroasana, napolitanke, parče pice i baš mi nije ni do čega, jel možeš danas da budeš dobra i da opet ti budeš odrasla i odgovorna, a ja da preživam i kmečim? Sutra će sve biti ok i nećeš više morati ništa sama.

Odmori, sad želim sama sve. Buji paji, tip e.

Savršeno nesavršen-tip f

Da li ovaj čovek stoji ispred mene ili ga sanjam? Mislim, je li realno da je ovako stabilan, normalan, elokvantan, duhovit, sposoban, drag, koristan, funkcionalan, nasmejan, zanimljiv, obrazovan, nežan, načitan, lepo miriše, govori pametno, hoda samouvereno, voli isto što i ja i odvaja vreme za mene?

Mahni malo rukama Elizabeta, možda je magla, možda se rasprši. Dobro, sad si ispala budala, gleda te šta radiš sa rukama, ali mislim da nisi baš kompletno zajebala stvar. Prestani da mašeš, sve ćeš upropastiti. Lagano se iskradi iz razgovora, mirno hodaj do vrata i kad mu nestaneš iz vidokruga, sprint do prve radnje sa lancima i katancima. Ne možeš kupiti previše, zato nemoj da štediš. Dok žuriš prema toj prodavnici, aktivno razmišljaj o podrumu u koji ćeš ga zatvoriti.

Bravo, brza si, draga. Gledaj koliko izbora. Treba ti dvadesetak metara brodskog konopca, otprilike isto toliko najdebljeg čeličnog lanca i tri-četiri katanca sa šifrom. Kako mislite za šta mi je potrebno, pa našla sam savršenog muškarca. Ljubazni prodavac uperi svoj kažiprst u veliki znak iznad ulaza.

Nije za prijatelje, bivše od sestre, sestre od tetke, drugarice, poznanice, nije za kolege i nadređene, nije za najbolje prijatelje i poznanike bivših, neukusno mlađe i nefunkcionalno starije, zauzete, dalje rođake i klaustrofobične.

E do mojega.

 

Sedi Elizabeta, dobro ti je i samoj.

 

Podelite sadržaj na društvenim mrežama!